Skip to main content

AB Granit & Gravyr firar 40 år i år 1984 - 2024

I Storstockholm med omnejd har vi utfört arbeten på mer än hundra olika kyrkogårdar. Vi har varit verksamma i 40 år med gravstenar och textkompletteringar samt övriga gravstensarbeten. Vi strävar alltid efter att ge kunden ett gott bemötande. Att tillsammans med kundens önskan om val av stenens form, färg, typsnitt, dekor, prydnad med mera. Vi är alltid lyhörda i vårt arbete.

Om oss

AB Granit & Gravyr drivs och ägs av Roy Högdahl och Liisa Högdahl som ett familjeföretag. Vi utför själva gravstens- och gravyrarbeten i vårt stenhuggeri samt på plats utan ombud eller fördyrande mellanhänder. Min far drev gravstensföretag i Österbotten, Finland, i 40 år och redan som 13-åring fick jag vara med och lära mig. På den tiden så graverade man det mesta för hand, både på stenhuggeriet och på kyrkogårdarna. Jag är tacksam att kunna föra traditionerna och kunnandet vidare i andra generationen.

Gravyr, textkompletteringar och renoveringar har vi över 40 års erfarenhet av i Stockholmsregionen. Vi har även utfört graveringar i Uppsala Domkyrka, Ärkebiskops Domprost, Biskopsstenarna, vasaloppsskidåkare – hundratals namn på Vasaloppsmuseets golv i Älvdalskvartsit. Vi har även graverat för Svenska Ambassaden i Helsingfors samt gjort stora parkmonument för att nämna några.

Platsarbete gravstenar

Platsarbete, gravstenar

Platsarbete, gravstenar

Renovering av gravsten – före bild

Renovering av gravsten

Renovering av gravsten – efter bild

Vår styrka är att vi kan gravera på plats – året om

Vi kan utföra textkompletteringar och renoveringar under vinterhalvåret om vädret är tjänligt. Fördelen med textkomplettering och renovering på plats är att man ej behöver transportera stenen till Stenhuggeriet och återmontera stenen. Har stenen stått stabilt sedan tidigare, och man inte behöver flytta på den, är nämligen risken mindre att kyrkogårdsförvaltningen vid rutinmässig kontroll av gravstenen på plats, inte godkänner kraven.

Ritningsarbete för gravstenar

Ritningsarbete, gravstenar

Stenarbete

Stenhuggeriutställing för gravstenar

Stenhuggeriutställning

Stenhuggeriutställing för gravstenar

Stenhuggeriutställning

En säker montering av gravstenar

Centrala gravvårdskommittén (CGK) kräver en säker montering av gravstenen. Gravrättsinnehavaren är ansvarig för att stenen är säker. Vi är alltid varsamma med blommor, växter, lyktor och övriga gravsmycken. Efter att gravyren och renoveringen är utförd så återställer vi graven i bästa skick. Vi vattnar även blommorna eller andra växter om vi ser att det behövs.

Stenmontering – steg 1

Stenmontering – steg 2

Stenmontering – steg 3

Stenmontering – steg 4